5 vragen die je jezelf iedere vrijdagmiddag zou moeten stellen
945
post-template-default,single,single-post,postid-945,single-format-gallery,stockholm-core-1.1,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

5 vragen die je jezelf iedere vrijdagmiddag zou moeten stellen

Er is weer een werkweek voorbij. Voordat je gaat genieten van je welverdiende weekend, neem je een paar minuten de tijd om jezelf vijf vragen te stellen. Dit moment van reflectie geeft je inzicht in hoe het met je gaat en hoe je je ontwikkelt. Beantwoord de volgende vragen voor werk en privé. Zo blijf je in balans.

Vraag 1: wat vond ik leuk?

Als je iets met plezier doet, kost het minder energie. In het begin van je loopbaan ben je nog aan het ontdekken wat je precies leuk vindt, wat je sterke kanten zijn en hoe je deze het beste kunt benutten. Door jezelf iedere week deze vraag te stellen, krijg je een goed inzicht in welke taken en activiteiten bij jou passen. Deze informatie neem je mee bij het kiezen van je volgende carrièrestap. Privé helpt het je om te bepalen voor welke activiteiten je zeker tijd vrijmaakt.

Vraag 2: wat vond ik niet leuk?

Het kost energie om dingen te doen die je niet leuk vindt. Vooral als het vaak voorkomt. Zijn er manieren om minder van dit soort taken te hoeven doen? Kun je bepaalde zaken slimmer aanpakken? Kun je jouw sterke punten op een andere manier inzetten? Of is er een collega die deze dingen juist wel leuk vindt? Ook privé kun je zoeken naar mogelijkheden waardoor je meer van je vrije tijd kunt genieten.

Vraag 3: wat ging er goed?

Sta stil bij wat je goed hebt gedaan en wat je deze week hebt bereikt, dat geeft voldoening. Geniet van je successen en vier belangrijke mijlpalen. Heb jij iets te vieren? Hoe wil je dat doen en met wie?

Vraag 4: wat kan er beter?

Er kan altijd iets beter. Wees bij het beantwoorden van deze vraag wel realistisch en mild voor jezelf. Niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Door op een ontspannen manier te kijken naar wat er beter kan en hoe je dit kunt realiseren, kom je verder.

Vraag 5: waar heb ik hulp bij nodig?

Veel mensen vinden het niet makkelijk om hulp te vragen, maar het is wel nodig om jezelf te ontwikkelen. Geef eerlijk antwoord op deze vraag en bedenk wie je kunt vragen. Is dat een collega die je wegwijs kan maken in dat nieuwe systeem, of je manager omdat je behoefte hebt aan een bepaalde cursus of training?

Door jezelf deze vijf vragen regelmatig te stellen, blijf je dichtbij jezelf. Schrijf je antwoorden op, zodat je patronen kunt ontdekken. Je merkt dan vanzelf of je nog op de goede weg zit. Zo niet, dan weet je wat je moet doen om bij te sturen.

No Comments

Post a Comment